Címadatok

Cégünk felvállalta az ország népességének jelentős részét lefedő terület nagy pontosságú címadat rendszerének előállítását. Ez a megoldás sokkal jobb eredményt biztosít, mint az általános házszám tól-ig szakasz interpoláció eljárás.

Ez a térképi adatrétegünk alkotja az 1998-2009 között, CData-Térképtár Kft. által létrehozott egyéni házszámos, címadatbázist, amelynek a változásvezetését és továbbfejlesztését cégünk folyamatosan végzi. Jelenleg a 23 megyei jogú városnak, valamint több mint 500 közép és észak magyarországi településnek vannak elkészítve a házszámalapú címadatai.

Az alapadatok különböző geodéziai forrásból származó, minőségileg különböző frissességű és pontosságú, attribútum nélküli adatállományok, DWG/ DXF formátumban, 1:10 000 mértékaránynak megfelelő pontossággal, valamint interneten publikált önkormányzati szabályozási és rendezési tervek, PDF, HTML vagy egyéb kép formátumokban.

A feldolgozás során, a pontosságot, teljességet és frissességet esetenként 4-5 más adatfelülettel hasonlítottuk össze. Ahol lehetett, ortofotó és műholdas légi felvételeket is alkalmaztunk. A cím réteg attribútumait saját fejlesztésű algoritmusokkal töltjük fel, majd manuálisan egészítjük és pontosítjuk ki.

Adatformátum: Mapinfo TAB és ESRI SHP. Vetületrendszer: az adatok EOV és WGS84 koordinátarendszerekben vannak tárolva, de igény esetén bármi más formátum és vetület biztosítható.

Cim (320 x 225).jpg

A cím réteg text objektumokat tartalmaz, amelyek a házszámokat jelentik, elforgatási szögük pedig mutatja, hogy melyik utcatengelyhez tartozik a cím. A text alapvonalára merőleges irányokba (le vagy fel) lévő utcatengelyhez tartozik, praktikusan a legközelebb lévőhöz.

Ahol a helyrajzi számok nem voltak elérhetőek, ott a házszámok X-Y koordinátáit hoztuk be, így biztosítva ezek térbeli referenciáit.

A címadatok attribútum struktúrája:

KSH kód Integer
Telep Név Character (64)
Utca Név Character (64)
Utca Típus Character (64)
Házszám Character (16)
IRszám Character (4)
HRSZ Decimal (10,3)
HRSZX Decimal (10,3)
HRSZY Decimal (10,3)

Vasút

Magyarország vasúti hálózatának térképi adatbázisát 2004 és 2008 között dolgozta ki a CData-Térképtár Kft., a MÁV és a MÁV Informatika megrendelésére. Cégünk differenciális, joghatályos GPS technológiával végezte el az országos vasúti hálózatnak a teljes felmérését, beleértve a vasúti vágány szakaszokat és üzemeltetésnél fontos objektumokat.

A feldolgozás során, a pontosságot, teljességet és frissességet más, már létező, vasúti infrastruktúrát nyilvántartó adatfelületekkel hasonlítottuk össze. A felhasználhatósági lehetőségeket figyelembe véve, két funkcionálisan különböző vasúti térképadatbázist is kifejlesztettünk.

Adatformátumok: Mapinfo TAB és ESRI SHP. Vetületrendszer: az adatok EOV és WGS84 koordinátarendszerekben vannak tárolva, de igény esetén bármi más formátum és vetület biztosítható.

Vasut_tobbvonalas (960 x 675).jpg

Belépés